MAGYAR

TOPO-EUROPE

 

 

4D Topography Evolution in Europe: Uplift, Subsidence and Sea Level Change - The Geoscience of Coupled Deep Earth - Surface Processes

 

A European Science Foundation (ESF) legutóbbi döntése alapján a " TOPO-EUROPE - 4D Topography Evolution in Europe: Uplift, Subsidence and Sea Level Change - The Geoscience of Coupled Deep Earth - Surface Processes" címet viselő EUROCORES pályázat elfogadásra került. Döntésében az ESF 47 pályázat közül 7-et tartott támogatásra érdemesnek, ezen belül a földtudományok területén kizárólag a TOPO-EUROPE programot.

 

A TOPO-EUROPE kezdeményezés 2005-ben jött létre számos neves európai egyetem és kutatóintézet közreműködésével. A magyarországi tevékenységet az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézete koordinálja, többek között a Magyar Állami Földtani Intézet, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet és a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium részvételével.

 

A TOPO-EUROPE hálózat életterünk, az európai kontinens topográfiájának, földfelszínének fejlődését tanulmányozza, interdiszciplináris tudományos megközelítést alkalmazva. A témának jelentős társadalmi aspektusai is vannak az árvízvédelemtől kezdve, a lejtőállékonyságon ill. felszínstabilitáson át a kritikus építmények (erőművek, kiemelt közlekedési útvonalak, stb.) biztonságáig. A program célkitűzései és tudományos részletei a itt olvashatók: http://www.geo.vu.nl/~topo/

 

A TOPO-EUROPE kutatási téma az európai földtudományi közösség körében kiemelt fontossággal bír, amit jelez a tény, hogy már több országban indultak helyi programok ("TOPO-Iberia", "TOPO-Norway", stb.).

 

Hasonló kezdeményezést indítottunk el mi magunk is "TECTOP-Hungary" címmel, amelyet az OTKA 2006. elejétől kezdődően pénzügyileg is támogat az NK60445 sz. projekt keretében. Külön örömünkre szolgált, hogy a TOPO-EUROPE hazai koordinátoraként az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézete szervezhette meg a kezdeményezés első tudományos ülését Budapesten, 2005. márciusában. A konferencia fontosságát jelzi a tény, hogy az ESF és az Academia Europaea egyaránt pénzügyileg támogatta.

 

Back